Sukenari スケナリ to mała kuźnia, stanowiąca kwintesencję japońskiego kunsztu kowalskiego
zakorzeniona w malowniczych zakątkach prefektury Toyama, w samym sercu Japonii. Od dwóch pokoleń tworzy niezrównane noże, które zadowolą najbardziej wymagających kulinarnych znawców.
Dziedzictwo Sukenari sięga 1933 roku
kiedy to kuźnia została założona przez Mistrza Hanaki Toukichi. Obecnie, prowadzona przez drugie pokolenie, kuźnia przygotowuje się na przekazanie wiedzy i doświadczenia trzeciemu pokoleniu kowali, kontynuując nieprzerwaną linię mistrzostwa. Wyjątkowość noży Sukenari wynika z precyzyjnej ręcznej pracy, gdzie każdy wzór jest unikatowy, a minimalne odchylenia od przedstawionych zdjęć tylko podkreślają autentyczność i indywidualny charakter tych niewiarygodnych narzędzi.
Sukenari to nie tylko nazwa marki, to także obietnica niezrównanej jakości, innowacyjności i szacunku do tradycji. To unikalna historia, która nadal jest pisana, a każdy nóż Sukenari jest jej niepowtarzalnym rozdziałem.
Dla kogo noże Sukenari?
Z pewnością doświadczenie użytkownicy noży japońskich, odnajdą się znakomicie w kolekcjach noży Sukenari. Noże te wymagają sporo opieki oraz uwagi podczas użytkowania, jednakże dają one niebywałe i unikatowe wrażenie z użytkowania.
Czy polecimy ten model jako pierwszy nóż do kuchni? Wybór stali ZDP-189 z pewnością nie, bez odpowiedniej wiedzy tak twarda i krucha stal, będzie stanowić wiele problemów podczas codziennego użytkowania. Natomiast stale SG2 oraz VG-10, będą świetnym wyborem.