Teruyasu Fujiwara 藤原照康 jest częścią czwartego pokolenia rzemieślników, dla których tworzenie noży to tradycja rodzinna.
Przez ponad stulecie, przez cztery pokolenia, metody obróbki stali były doskonalone i udoskonalane w rodzinnej firmie. Niegdyś głównym produktem były miecze samurajskie , ale obecnie zakład koncentruje się na produkcji noży kuchennych, wykorzystując te same, staranne techniki obróbki stali, które stosowano przy tworzeniu tradycyjnej japońskiej broni. To gwarantuje użytkownikom doskonałą jakość wyrobów, która sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających.
Dla rodziny Fujiwara, utrzymanie tradycji kowalstwa jest absolutnym priorytetem
Noże kuchenne stanowią więc nie tylko most między przeszłością a przyszłością, ale także szansę na utrzymanie żywej tej unikalnej wiedzy i umiejętności, jak również kontynuację rodzinnej firmy.
Noże kuchenne produkowane przez Fujiwara, wykonane ze stali Shirogami#1 i Super Aogami, są hartowane do niezwykle wysokich wartości, często dochodzących do ponad 65 HRC w skali Rockwella. Dzięki temu uzyskują one niebywałą twardość, ale stają się też bardziej kruche, co czyni je szczególnie odpowiednimi dla doświadczonych kucharzy. Serce ostrza jest wykonane ze stali węglowej, a zewnętrzne elementy z nierdzewnej. Takie połączenie różnorodnych materiałów to rzadko spotykane i trudne do opanowania mistrzostwo w świecie japońskiego kowalstwa.
Dla kogo noże Fujiwara?
Z pewnością doświadczenie użytkownicy noży japońskich, odnajdą się znakomicie w kolekcjach noży Fujiwara. Noże te wymagają sporo opieki oraz uwagi podczas użytkowania, jednakże dają one niebywałe i unikatowe wrażenie z użytkowania.
Czy polecimy ten model jako pierwszy nóż do kuchni? Z pewnością nie, rdzewna stal i kruchość ostrza, może bardzo zniechęcić niedoświadczonego użytkownika.