Hideo Kitaoka

    Filtr
      9 produkty

       

      Kuźnia Kitaoka, założona w 1868 roku, jest miejscem, gdzie produkcja noży toczy się nieprzerwanie od trzech pokoleń

      Mistrz Hideo Kitaoka 北岡 英雄, urodzony w 1950 roku, przejął rodzinny biznes pół wieku temu, kultywując starodawne techniki przekazane mu od ojca. Jak sam podkreśla, praca, którą wykonuje, wymaga zgromadzenia i przekazania wiedzy nie tylko na poziomie intelektualnym, ale przede wszystkim poprzez ręce i ciało. Tradycyjna produkcja noży do ryb i sushi, takich jak Yanagiba, Deba, Usuba i wiele innych specjalistycznych kształtów, to jego pasja i specjalność.

      Dziedzictwo i tradycję kontynuuje jego syn, Hideharu Kitakoka, urodzony w 1977 roku, który dołączył do produkcji noży w 2020 roku. Kolekcje Hideo Kitaoka są wykonane ze stali węglowej Shirogami#2. W zależności od serii, możemy odróżnić noże damasceńskie pokryte żelazem oraz surowe noże z warstwą kurouchi. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i węgla, stal Shirogami #2 pozwala na bardzo wysokie hartowanie, co przekłada się na wysokie HRC. Jednak stal węglowa wymaga dużej troski, dlatego noże te dedykowane są bardziej doświadczonym użytkownikom.

      Każda część stworzona przez mistrza Kitaoka to więcej niż tylko nóż - to produkt miłości, dumy i niezliczonych godzin spędzonych nad kowadłem. To ucieleśnienie starożytnych tradycji, które żyją i oddychają w każdym kawałku stali. Noże Kitaoka to nie tylko narzędzia, ale prawdziwe dzieła sztuki, które docenią wszyscy, dla których kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków.

      Dla kogo noże Hideo Kitaoka?

      Hideo Kitaoka słynie od lat z produkcji noży ze szlifem jednostronnym: Deba oraz Yanagiba, każdy sushi master, słysząc to nazwisko mam przed oczami jego produkty. Doświadczenie użytkownicy noży japońskich, odnajdą się znakomicie w kolekcjach noży Hideo Kitaoka. Rdzewna stal wymaga, podstawowej wiedzy z zakresu konserwacji ostrzy, należy pamiętać o wycieraniu noża do sucha oraz regularnym oliwieniu ostrza.

      Czy polecimy noże Hideo Kitaoka jako pierwszy nóż do kuchni? Biorąc pod uwagę specyfikę produktów, są to noże do bardzo określonych czynności, których amator gotowania nie wykonuje w swojej kuchni. Jednakże fani przygotowywania sushi  Yanagiba to nóż stworzony dla Was! Stosując się do podstawowych zasad konserwacji, będzie to świetny wybór. Należy jedynie pamiętać o stosowaniu odpowiedniej deski do krojenia oraz regularnym ostrzeniu na kamieniu, który również wymaga pewnej praktyki.