Higonokami to japoński, składany nóż
Na pierwszy rzut oka przypomina dobrze nam znany scyzoryk, jednak mimo tych pozornych podobieństw, kryje on w sobie unikatową historię, a także precyzję wykonania, godną najlepszych japońskich mistrzów. To niezwykły i fascynujący rodzaj ostrza, wytwarzany w Kraju Kwitnącej Wiśni już od ponad 100 lat.
Projekt japońskich noży w tym typie, narodził się w 1896 roku w mieście Miki leżącym w prefekturze Hyōgo, stąd nazwa, która bezpośrednio odnosi się do miejsca powstania, gdyż Higonokami można przetłumaczyć jako: „władca Higo”.
Czasy jego powstania wiążą się z jednym z najważniejszych okresów w dziejach Japonii – tak zwaną rewolucją Meiji (pol. Era Światłych Rządów). Był to czas intensywnych przemian, unowocześnienia kraju, a także przyjęcia zachodnich wzorców, co doprowadziło do zwrotu w utrwalonym porządku społecznym, ale również umocnienia pozycji Japonii na arenie międzynarodowej.
Twórcą noży Higonokami był niejaki Komataro Nago, mistrz obróbki metalu, który wykorzystał swoją wiedzę i umiejętności do stworzenia krótkiej, składanej broni. Noże te szybko zyskały dużą popularność, za sprawą jednostronnego ostrza – wyróżniającego je na tle konkurencji – a także precyzji wykonania. Dzięki temu noże te, po dziś dzień odgrywają ważną rolę w japońskiej kulturze i tradycji, i mimo ponad 100 lat od powstania pierwszego modelu, gwarantują precyzję wykonania.
Również poza granicami Kraju Kwitnącej Wiśni, noże te cieszą się sporą popularnością, zyskując zwolenników, którzy doceniają ich stylistykę, a także jakość i uniwersalność. Jeśli zdecydujesz się na zakup, warto pamiętać o odpowiedniej konserwacji noża Higonokami. W tym celu najlepiej sięgnąć po specjalne olejki do konserwacji znajdziemy je w każdym japońskim domu, a ich użycie znacząco przedłuży żywotność ostrza.