Lekkie, trwałe, wykonane z ręcznie kutego kawałka stali nożyczki Nigiri Basami znajdą zastosowanie zarówno w pracach domowych, jak i rzemieślniczych. To narzędzie, które sprawdzi się do precyzyjnego cięcia papieru, przycinania roślin, ścinania ziół, ale także zdobienia wyrobów cukierniczych.
Nożyczki Nigiri Basami zostały wykonane ręcznie przez japońskich rzemieślników, do ich produkcji wykorzystano wysokiej jakości stal, która jest odporna na ścieranie, pęknięcia i wykruszenia. W naszym asortymencie znajdziesz nożyczki Nigiri Basami wykonane ze stali narzędziowej wysokowęglowej SK-5 (z uwagi na dużą zawartość węgla wymagają więcej uwagi przy konserwacji), stali rdzewnej Shirogami cechującej się długim trzymaniem ostrości i łatwym ostrzeniem (może pokrywać się patyną) oraz stali nierdzewnej molibdenowo-wanadawej. Z uwagi na to, że poszczególne modele nożyczek Nigiri Basami są wykonane ze stali rdzewnej, polecamy zaopatrzyć się w specjalne olejki do konserwacji, które znajdziesz w naszej ofercie. Dzięki temu nożyczki nie będą rdzewieć i posłużą przez lata. Wystarczy, że naniesiesz niewielką ilość olejku na ścierkę lub ręcznik papierowy i posmarujesz nią klingę.
Nożyczki Nigiri Basami zostały wykute z jednego kawałka stali
Dzięki temu są wyjątkowo wygodne w użytkowaniu. Zapewniają pewne, kontrolowane cięcia, więc doskonale sprawdzą się do wszelkiego rodzaju precyzyjnych prac. Nigiri to jedne z najstarszych modeli nożyczek japońskich, które są cenione ze względu na swoją uniwersalność i estetykę. To dlatego są obecne praktycznie w każdym japońskim domu. Jest to narzędzie ponadczasowe o bardzo prostej konstrukcji, co daje gwarancję jego bezawaryjność i trwałość. Dużą zaletą prezentowanych nożyczek jest także łatwość ostrzenia. Wystarczy, że raz użyjesz nożyczek Nigiri Basami i już nigdy nie zamienisz ich na tradycyjne nożyczki.
Jak powstają nożyczki Nigiri Basami?
Wykuwa się je z małego prostokątnego kawałka żelaza. Kowal podgrzewa je do odpowiedniej temperatury, aby stało się plastyczne, następnie za pomocą młotka nadaje mu odpowiedni kształt. Proces jest powtarzany do otrzymania prostego kawałka stali ze spłaszczoną częścią środkową i dwoma końcówkami w kształcie ostrza.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie małego kawałka stali na końcówkach ostrza i podgrzanie go w celu stopienia ze sobą dwóch elementów. Tak powstaje część ostrza tnącego nożyczek. Następnie ostrza są szlifowane i ostrzone, nożyczki zostają wygięte w kształt litery „U”. Na końcu kowal delikatnie uderza ostrza młotkiem, w ten sposób upewnia się, czy są dobrze wyrównane.
Wyjątkowy proces produkcji nożyczek Nigiri Basami sprawia, że możesz cieszyć się z uniwersalnego narzędzia, które posłuży Ci przez wiele lat. Nigiri Basami to coś więcej, niż zwykłe nożyczki, bo doskonale sprawdzą się nie tylko w pracach domowych, można wykorzystać je również w różnego rodzaju pracach rzemieślniczych, będą pomocne w tworzeniu rękodzieła, czy dekorowania wyrobów cukierniczych.