Ichiro Hattori, urodzony w 1939 roku w mieście Seki
jest niezaprzeczalnym autorytetem w dziedzinie kowalstwa, specjalizującym się w tworzeniu wysokiej jakości ostrzy. Jego zasłużona reputacja jako kowala została ugruntowana przez ponad sześć dekad nieustannej pracy.
Młody Ichiro nie miał wyboru, ale narzędzia. Jego ojciec, także kowal, był twórcą i właścicielem firmy Masahiro, jednej z największych firm produkujących noże kuchenne. Co ciekawe, firma została założona w Seki, mieście teraz powszechnie uznawanym za stolicę japońskiego kowalstwa, dumnie prezentującym swoje kilkusetletnie doświadczenie w rzemiośle. W roku 1932 ojciec Hattoriego założył swój biznes, a Ichiro dołączył do niego w wieku zaledwie 18 lat, począwszy swoją ścieżkę ku mistrzostwu.
Samodzielny rozwój i uznana marka na całym świecie marka Hattori Hamono 服部刃物
Chęć budowania własnej marki skierowała Ichiro na drogę do tworzenia nóż szwajcarskiego o charakterze survivalowym. Jego determinacja zaowocowała założeniem w 1971 roku własnej firmy, dumnie sygnowanej nazwiskiem Hattori - Hattori Hamono K.K.
Założenie własnej firmy otworzyło Hattoriemu drzwi do dalszego rozwoju i współpracy z międzynarodowymi producentami w charakterze OEM (producent oryginalnego sprzętu), co pozwala na sprzedaż jego produktów pod marką innej firmy.
Teraz, docieramy do chwili obecnej, gdzie mamy możliwość wyboru noży zaprojektowanych i stworzonych przez tego mistrza z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Dla kogo noże Hattori?
Fani marki słysząc to nazwisko dostają ciarek na plecach, środowisko outdoorowe doskonale poznało te kultowe produkty. Z pewnością każdy kolekcjoner znajdzie tutaj coś dla siebie. Ilość dostępnych noży jest ograniczona, a braki w magazynie mogą nie zostać uzupełnione.