Takeshi Saji
    Filtr
      53 produkty
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany
      Produkt wyprzedany

      Takeshi Saji 佐治武士 to nazwa, która od ponad pół wieku jest synonimem wyjątkowości, tradycji i mistrzostwa w dziedzinie tworzenia noży

      Mistrz Saji urodził się w 1948 roku w mieście Takefu na wyspie Honisu, teraz znane jako Echizen, rejon słynący z długowiecznej historii rzemieślnictwa. Od kilku pokoleń rodzina Saji jest ceniona za swoje kowalskie dzieła, co zaowocowało zasłużonym tytułem Mistrzowski, który dzisiaj uprzywilejowany jest do noszenia sam Takeshi Saji.

      Specjalizując się w tworzeniu najlepszych na świecie noży myśliwskich oraz kuchennych. Mistrz Takeshi Saji kontynuuje najstarsze japońskie tradycje ręcznej obróbki. Jego noże są ręcznie wykonane, każde z nich jest unikatowe i może minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć, co dodaje im jeszcze większego uroku.

      Dwukrotnie, w 1992 i 1994 roku, Mistrzowi został nadany prestiżowy tytuł Dento-Kougeishi - tradycyjnego mistrza rzemieślniczego, nadany przez japońskie Ministerstwo Gospodarki Handlu i Przemysłu. Dzięki niezwykłemu talentowi, dziedzictwu i nieustającej pasji, Mistrz Takeshi Saji tworzy noże, które są prawdziwymi dziełami sztuki - nie tylko użytecznymi narzędziami, ale także symbolami tradycji i doskonałości.

      Jak długo będzie jeszcze wykuwać Mistrz Takeshi Saji?

      Często kowale po ukończeniu 80 lat, zaprzestają bądź ograniczają produkcję swoich noży, oddając swoje dziedzictwo potomkowi lub swoim uczniom. Z tego też powodu modele Takeshi Saji, są coraz bardziej porządane na rynku światowym, a wartość noży co roku wzrasta.

      Dla kogo noże Takeshi Saji?

      Każdy pasjonat Japonii, z pewnością powinien zainteresować się modelami Mistrza Takeshi Saji. Jest to nie tylko zwykły kawałek przekutej stali, produkty te to włożony trud pracy serce i dusza mistrza oraz ogromna część historii produkcji noży w Japonii. 

      Czy polecimy te modele jako pierwszy nóż do kuchni? Naturalny wyborem jako pierwszy nóż powinny być modele wykonane ze stali R2 oraz VG-10. Zakup noża tej marki, będzie się wiązać z dokupieniem odpowiedniego zestawu kamieni lub regularnego korzystania z naszego serwisu.