Takeshi Saji 佐治武士 to nazwa, która od ponad pół wieku jest synonimem wyjątkowości, tradycji i mistrzostwa w dziedzinie tworzenia noży
Mistrz Saji urodził się w 1948 roku w mieście Takefu na wyspie Honisu, teraz znane jako Echizen, rejon słynący z długowiecznej historii rzemieślnictwa. Od kilku pokoleń rodzina Saji jest ceniona za swoje kowalskie dzieła, co zaowocowało zasłużonym tytułem Mistrzowski, który dzisiaj uprzywilejowany jest do noszenia sam Takeshi Saji.
Specjalizując się w tworzeniu najlepszych na świecie noży myśliwskich oraz kuchennych. Mistrz Takeshi Saji kontynuuje najstarsze japońskie tradycje ręcznej obróbki. Jego noże są ręcznie wykonane, każde z nich jest unikatowe i może minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć, co dodaje im jeszcze większego uroku.
Dwukrotnie, w 1992 i 1994 roku, Mistrzowi został nadany prestiżowy tytuł Dento-Kougeishi - tradycyjnego mistrza rzemieślniczego, nadany przez japońskie Ministerstwo Gospodarki Handlu i Przemysłu. Dzięki niezwykłemu talentowi, dziedzictwu i nieustającej pasji, Mistrz Takeshi Saji tworzy noże, które są prawdziwymi dziełami sztuki - nie tylko użytecznymi narzędziami, ale także symbolami tradycji i doskonałości.
Jak długo będzie jeszcze wykuwać Mistrz Takeshi Saji?
Często kowale po ukończeniu 80 lat, zaprzestają bądź ograniczają produkcję swoich noży, oddając swoje dziedzictwo potomkowi lub swoim uczniom. Z tego też powodu modele Takeshi Saji, są coraz bardziej porządane na rynku światowym, a wartość noży co roku wzrasta.
Dla kogo noże Takeshi Saji?
Każdy pasjonat Japonii, z pewnością powinien zainteresować się modelami Mistrza Takeshi Saji. Jest to nie tylko zwykły kawałek przekutej stali, produkty te to włożony trud pracy serce i dusza mistrza oraz ogromna część historii produkcji noży w Japonii.
Czy polecimy te modele jako pierwszy nóż do kuchni? Naturalny wyborem jako pierwszy nóż powinny być modele wykonane ze stali R2 oraz VG-10. Zakup noża tej marki, będzie się wiązać z dokupieniem odpowiedniego zestawu kamieni lub regularnego korzystania z naszego serwisu.