Masakage 昌景 to wyjątkowa marka noży kuchennych
założona w 2007 roku przez Takayuki Shibatę. Jego celem było wspieranie legendarnych rzemieślników z Takefu Knife Village, aby mogli pokazać swój talent oraz ręcznie robione noże. Dzięki temu powstała kolekcja unikalnych noży, które łączą w sobie tradycję z nowoczesnością.
Najpopularniejsze serie noży Masakage:
-
Seria Masakage Koishi - to noże o niepowtarzalnym wyglądzie, z ostrzami wykonanymi ze stali Aogami Super, pokryte warstwą kurouchi, która dodaje im niepowtarzalnego charakteru.
-
Seria Masakage Kiri - ta seria nawiązuje do estetyki tradycyjnych japońskich noży. Ostrza są wykonane ze stali VG10, a rękojeści z pięknego, jasnego drewna magnolii.
-
Seria Masakage Yuki - charakteryzująca charakterystycznym wykończeniem ostrza oraz zastosowaniem stali Shirogami#2 - znaną z wyjątkowej twardości i ostrości. Rękojeści wykonane z ciemnego drewna magnolii podkreślają elegancki charakter tych noży.
-
Seria Masakage Mizu - to noże z ostrzami wykonanymi ze stali Aogami#2, która łączy w sobie niezwykłą twardość z doskonałą ostrością. Ich nazwa nawiązuje do czystej, niebieskiej wody.
Bez względu na to, którą serię wybierzesz, każdy nóż Masakage to gwarancja niezrównanej jakości, precyzji cięcia i niepowtarzalnego stylu. To prawdziwe arcydzieła japońskiego kowalstwa, które wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę azjatyckiej magii.
Dla kogo noże Masakage?
Z pewnością doświadczenie użytkownicy noży japońskich, odnajdą się znakomicie w kolekcjach noży Masakage. Rdzewna stal wymaga, podstawowej wiedzy z zakresu konserwacji ostrzy, należy pamiętać o wycieraniu noża do sucha oraz regularnym oliwieniu ostrza.
Czy polecimy noże Masakage jako pierwszy nóż do kuchni? Stosując się do podstawowych zasad konserwacji, będzie to świetny wybór. Należy jedynie pamiętać o stosowaniu odpowiedniej deski do krojenia oraz regularnym ostrzeniu na kamieniu, który również wymaga pewnej praktyki.