Urodzony w 1940 roku Katsushige Anryu 安立勝重 twórca z Takefu Village
Jego rodzina wprowadziła go w świat tworzenia noży już w 1870 roku. Po ukończeniu edukacji w 1959 roku, zaczął swoją przygodę z kowalstwem, ucząc się pod okiem swojego ojca. Rodzina Anryu była jednym z założycieli Takefu Village w 1933 roku - miejscu, gdzie tworzą swoje dzieła najlepsi japońscy kowale, tacy jak Yu Kurosaki, Takeshi Saji, Yoshimi Kato.
Od pierwszych kroków w kowalstwie, Anryu dążył do tworzenia doskonałych noży, zawsze podążając za tą ambicją. Jego wyroby najczęściej były tworzone ze stali Shirogami, Aogami oraz VG-10. Ręczne wykonanie noży przez mistrza Katsushige Anryu oznacza, że każdy z nich jest nieco inny niż na zdjęciach. Każdy wzór jest unikatowy, co nadaje jego nożom wyjątkowy, niepowtarzalny charakter.
Wiosną 2021 roku Katsushige Anryu zdecydował się na emeryturę
Markę Anryu Hamono przejął młody mistrz kowalstwa, Ikeda, który był siostrzeńcem Anryu. Ikeda uczył się sztuki kowalstwa i tworzył noże pod okiem Anryu od 2007 roku. Przejście znanej marki w ręce następnego pokolenia zawsze jest wielkim wydarzeniem, które budzi ciekawość co do nowych produktów, które mogą pojawić się w ofercie.
Ikeda, jako nowy lider firmy, jest teraz odpowiedzialny za przyszłość i tradycję marki. Początkowo, po przejęciu firmy, współpraca z ostrzycielem Ogatą dobiegła końca, co na chwilę spowodowało spadek jakości szlifów noży. Jednak każda nowa dostawa noży, która trafia do naszego sklepu, jest coraz bardziej precyzyjna i lepiej wykonana. Rękojeści zaczęły być lepiej dopasowane do ostrzy, a noże wytwarzane w Anryu Hamono stały się lepsze niż kiedykolwiek.
Dla kogo noże Anryu Hamono?
Z pewnością doświadczenie użytkownicy noży japońskich, odnajdą się znakomicie w kolekcjach noży Anryu Hamono. Rdzewna stal wymaga, podstawowej wiedzy z zakresu konserwacji ostrzy, należy pamiętać o wycieraniu noża do sucha oraz regularnym oliwieniu ostrza. Czy polecimy noże Anryu jako pierwszy nóż do kuchni? Stosując się do podstawowych zasad konserwacji, będzie to świetny wybór. Należy jedynie pamiętać o stosowaniu odpowiedniej deski do krojenia oraz regularnym ostrzeniu na kamieniu, który również wymaga pewnej praktyki.